Monday, October 25, 2010

HAFIZH PELUMBA TERMUDA CIPTA HATRIK

PELUMBA pasukan Yamaha  Petronas Sprinta Raceline, Hafizh Syahrin Abdullah muncul  pelumba termuda mencipta hatrik pada Kejuaraan Cub Prix  AAM Malaysia Petronas.
Pada Ahad lalu, dia muncul juara  kategori CP130 pada saingan  Pusingan 8 yang berlangsung  di Litar Tasik Sultan Abu Ba kar di Pekan, Pahang.
Hafizh yang mengalami tekanan pada awal perlumbaan  akibat cuaca panas selain keadaan litar yang sedikit berpasir  bagaimanapun berjaya mengawal keadaan untuk mengelak  daripada melakukan kesilapan.
“Litar di sini sangat mencabar dan ditambah pula dengan keadaan cuaca panas terik menyebabkan saya hampir  tidak dapat mengawal keadaan.
“Saya akan cuba pertahan  kedudukan pada Pusingan 9 di  Litar Sepang pada 21 November depan,” katanya yang menamatkan perlumbaan 15 pusingan itu dengan catatan masa  12 minit 36 saat.
Hafizh menewaskan rakan  sepasukannya, Azlan Shah Kamaruzaman yang menamatkan  perlumbaan di tempat ketiga.

 THE CRASH INVOLVED YY PANG RIDERS...

Pelumba pasukan Yamaha  Petronas Sprinta AHM, Md.  Zamri Baba pula berpuas hati  di tempat kedua.
Bagi kategori CP115 pula, pelumba Yamaha Motul YY Pang,  Md. Adli Salihin menguasai sai ngan, sekali gus menewaskan  pencabarnya, Md. Ramdan  Rosli yang menduduki tempat  kedua.
Tempat ketiga menjadi milik pelumba Yamaha ZAR & HTA  Motorsports Racing, Md. Rozaliman Zakaria.
Bagi kategori WIRA, pelumba Modenas Forty One Racing,  Md. Syawalludin Zaki tampil  hebat untuk muncul juara pada  aksi Pusingan 8 ini. Pusingan 9 akan berlangsung di Sepang pada 21 November ini.

 BABES OF THE CUB PRIX TRACK AT WORK....

 ACTION CAPTURED AT ROUND 8 IN PEKAN, PAHANG ON SUNDAY.

KL JUARA BOLA JARING KEBANGSAAN

WILAYAH Persekutuan Kuala Lumpur, yang diperkuat dengan kehadiran tujuh pemain kebangsaan, menumpaskan Selangor 50-39 untuk mempertahankan kejuaraan sekali gus meraih kejuaraan buat kali ke-19 pada Kejohanan Bola Jaring Kebangsaan ke-32 yang berakhir di Stadium Juara Bukit Kiara, Ahad.
Wilayah Persekutuan KL nyata menyerlah dan sukar disaingi, biarpun Selangor cuba mengulangi corak permainan yang membolehkan mereka mengejutkan skuad pilihan Johor pada saingan separuh akhir. 
Penyerang gol Nur Ezzani Mohd Nor dan penjaring gol Nur Ain Omar, kedua-duanya tonggak utama dalam skuad kebangsaan, nyata merupakan srikandi Wilayah Persekutuan KL.
 Wilayah Persekutuan KL bermula baik pada suku pertama dengan mendahului 16-5, sebelum melengkapkan suku kedua, ketiga dan keempat dengan 25-14, 39-23 dan 50-39. 
Nur Ezzani melakukan 13 jaringan manakala pemain muda berusia 18 tahun, Nur Ain, menyumbang 35 jaringan untuk meletakkan Wilayah Persekutuan KL menjulang trofi kejuaraan.
Selangor pula gagal menyaingi lawan mereka apabila penjaring Nurul Husna Akbal Amad nyata hilang tumpuan, sekadar menjaringkan 10 gol manakala pemain penyerang Yati Akhtar Makhtar melakukan 21 jaringan.
Jurulatih Wilayah Persekutuan KL Norizan Rajab nyata gembira dengan kejayaan pasukannya dan berkata para pemain bermain mengikut arahan, dan berjaya menyekat pergerakan pemain Selangor. 
Terdahulu, finalis tahun lepas Johor, meraih kedudukan ketiga selepas menumpaskan Kedah 62-24 pada perlawanan ke-3 dan ke-4.
Penjaring gol kebangsaan Aruna Santhappan menebus kekecewaan gagal beraksi cemerlang semalam dengan mempamerkan permainan lebih bertenaga dan jaringan lebih tepat.
Dalam pada itu, presiden Persatuan Bola Jaring Malaysia Suraya Yaacob, menyatakan rasa puas hati dengan penganjuran kejohanan edisi ke-32 dan berkata, langkah seterusnya ialah mempersiapkan pasukan kebangsaan bagi menghadapi Kejohanan Dunia di Singapura tahun depan.

Thursday, October 14, 2010

Uncle...may your soul rest in peace....

SEMALAM, berita mengejutkan menjelma. Panggilan pukul 3 pagi daripada my cousin in Dalat, sebuah pekan terpencil dalam Bahagian Sibu, Sarawak membawa khabar buruk - memaklumkan my beloved uncle who is a retired teacher, Felix Arip Dina (my dad's younger brother) passed away at his home.

Punca kematiannya adalah stroke. Aku macam tidak percaya kerana kali terakhir berjumpanya ketika kematian ibu saya awal tahun ini, dia kelihatan sihat. May his soul rest in peace.
To all my cousins - I'm sorry, cannot go back home to Dalat (my dad's birth place) to give last respect to uncle...

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat Islam di seluruh negara. Maaf zahir dan batin.Saya doakan semoga sentiasa beroleh kesejahteraan.

Monday, August 23, 2010

PulutMalaya in Manchester


 After our arrival at Manchester airport...also seen Abdulah Sani of TV3 (left). Sitting are jurukamera TV3, Yazid and RTM's Madi Handsome.





These three pix masa kita orang nak balik Malaysia.....


PulutMalaya and Azri (Astro Arena) masa tengok game Manchester City lwn Valencia di Eastlands.


Yang ni peminat setia Manchester United. Kawan baik PulutMalaya, Abdullah Sani of TV3. Kat A board Man. Utd pun dia tangkap gambar.

Makan time kat restoran Ning di Manchester. Malam last kat Manchester sebelum balik.


PulutMalaya tapau food from a halal store nearby the hotel.....

PulutMalaya dengan rakan media yang lain dari Malaysia ketika berada di Akademi Bola Sepak Manchester United di Carrington.



Apa agaknya yang dibuat oleh seorang lagi peminat setia Man. Utd ni....Yang ni juga rakan baik saya, Hafizal Hamad dari RTM yang popular dengan trademark - Terima kasih, terima kasih, terima kasih dalam rancangan sukan kendaliannya.

Wednesday, August 11, 2010

Thursday, August 5, 2010

Ole ole Manchester

(Gambar: Padang latihan first team United di pusat latihan mereka di Carrington. Ni curi rakam guna handphone.)

 
SAYA bukanlah peminat pasukan Manchester United. Tetapi bila sudah berada di bumi Manchester, kena ikut juga perkembangan kelab dari Old Trafforsd itu. Lagipun, pemain yang saya minat - Ryan Giggs beraksi dengan United. Sikit-sikit tu ikut juga perkembangan.

Ketika ini saya bersama-sama rakan media yang lain sedang berada di Manchester atas pelawaan Nike Malaysia untuk membuat liputan pusingan akhir Kejohanan Bola Sepak Piala Premier Nike Manchester United 2010. Manchester menjadi hos pusingan akhir tahun ini yang membabitkan 20 pasukan terbaik dari seluruh dunia.
 (Gambar) - Peminat setia United lepak seketika di pusat bandar Piccadilly selepas penat bertugas)

 Wakil Malaysia - MSS Kedah turut layak ke pusingan akhir ini. Bangga juga bila melihat skuad negara antara 20 pasukan terbaik beraksi pada kejohanan mmebabitkan pemain bawah usia 15 tahun ini. Bukan senang nak layak kerana proses kelayakan perlu mengharungi banyak perlawanan di peringkat benua.
Turut serta dalam rombongan ini ialah rakan dari RTM - Hafizal Hamad dan Madi Handsome; Pak Dollah Sani dan jurugambar (TV3); Rashid Salleh dan jurugambar (Astro Arena) serta KM Bopaty (NST).
Kami tiba Isnin lalu dan dijadualkan pulang ke tanah air Isnin depan.
Boleh dikatakan junked trip lah juga...tetapi story tetap kena buat.
Ketika berada di sini kami berpeluang melawat Akademi Bola Sepak Manchester United di Carrington - tempat berlangsungnya pusingan akhir Piala Premier Nike tahun ini.
Menariknya, geng media dibawa melawat pusat laithan first team United di akademi berkenaan. Orang paling happy sudah pastinya peminat United - Hafizal dan Pak Dollah. 
Bila sudah jejak kaki ke akademi pasukan yang mereka minat itu, pastinya tak lepas peluang tangkap gambar. Tapi tangkap gambar kat luar saja lah...kami tak dibenarkan merakam sebarang gambar dalam pusat latihan first team itu. (Tapi sempat juga rakam gambar padang latihan first team United)
Yang kena kutuk, saya dengan Madi Handsome - yelah, peminat Liverpool katakan.
 
 (Gambar: PulutMalaya and Pak Dollah Sani)
  
Walaupun peminat Liverpool, kami akui kemudahan yang ada di akademi United itu memang first class. Terbaik pernah saya lihat. Tiada kelab dalam Liga Perdana England mempunyai kemudahan seperti itu. Kemudahan serba lengkap dan terkini. 
Kemudah untuk first team memang bertaraf lima bintang.
Ketika dibawa melawat pusat latihan first team itu, kami turut ditunjukkan pejabat pengurus, Alex Ferguson serta padang latihan mereka yang sememangnya dijaga dengan rapi.
Pusat sains sukan dan sebagainya semuanya ditunjukkan kepada kami. Memang diakui canggih dan serba moden.
Ketika itu, tiba-tiba terfikir - kenapalah FAM tak wujudkan pusat atau akademi serba canggih seperti itu? Kalau ada pastinya ia membantu menarik minat anak-anak muda Malaysia menceburkan diri dengan lebih serius dalam sukan bola sepak.
 (Gambar: Madi Handsome (tengah) with Rashid and Muruga di depan pejabat akademi bola sepak United.)
  
Pada Sabtu ini pula, kami mungkin dibawa menyaksikan sesi latihan first team United di Old Trafford. Urusan mengenainya sedang diuruskan oleh pihak Nike. Hafizal dan Pak Dollah sudah tak sabar nak pergi.
Sebelum kami pulang ke tanah air minggu depan, kami ambil kesempatan ucapkan terima kasih kepada Pengurus Pemasaran Nike Malaysia, Cik Menaha yang telah mempelawa kami menyertai rombongan mereka ke Manchester. Terima kasih to Mena and the gang. SELEPAS INI..SUDI-SUDILAH BANTU AKTIVITI SAM PULA....

Tuesday, July 13, 2010

TERIMA KASIH, TERIMA KASIH, TERIMA KASIH

TERIMA KASIH, TERIMA KASIH, TERIMA KASIH.
Itu trade mark rakan baik saya, Hafizal Hamad di RTM dalam setiap program sukan RTM yang dihoskannya.
Saya juga ingin mengucapkan Terima Kasih, Terima Kasih, Terima Kasih kepada semua ahli Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM) yang hadir pada mesyuarat agung dwi-tahunannya di Hotel Olympic Sports, Kuala Lumpur, Ahad lalu.
Terima kasih juga saya ucapkan kepada semua ahli SAM kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk memegang jawatan Timbalan Presiden SAM bagi penggal 2010-2012.
Dengan pemilihan itu, saya akan sekali lagi berganding bahu dengan Presiden, Ahmad Khawari Isa, Eric Samuel, Ismadi Abdul Manap (Naib Presiden), Ahmad Faisal Jamal (Setiausaha Agung), Mohd. Ali Majid (Bendahari), Tumpang Sabtu, Jalil Mat Dom, Yu Nee Kong, Izahar Atan, Zairee Zahir dan Razak Ahmad (Ahli Exco) untuk terus berjuang meletakkan SAM ke satu tahap yang lebih cemerlang, gemilang dan terbilang.
 Mandat yang diberikan oleh semua ahli SAM kepada kami itu akan kami pergunakan sepenuhnya untuk mengukuhkan reputasi SAM - satu-satunya persatuan untuk penulis-penulis sukan di negara ini...yang harus kita pertahan dan banggakan untuk selama-lamanya.
Untuk pengetahuan semua ahli SAM, sejak kami diberi kepercayaan menerajui SAM kira-kira sepuluh bulan lalu, prinsip kami adalah 'MATL' iaitu MORE ACTION TALK LESS. 'MALT' juga memang sudah menjadi amalan saya sejak sekian lama dalam mengendalikan tugas harian. Begitu juga dengan cara saya melalui rutin tugas harian saya di pejabat ketika ini, dan pada masa yang sama memberi kepercayaan seratus peratus kepada rakan seperjuangan saya di Meja Sukan tanpa berbelah bahagi.
Perjuangan kami dalam SAM berpegang kepada amanat Presiden yang sering memberi penekanan terhadap kepentingan ahli. Kami bekerja sebagai satu pasukan dan setiap keputusan untuk apa juga aktiviti yang dirancang dibuat secara kolektif. Berpaksikan kepada perjuangan berpasukan, maka kami mampu menyempurnakan agenda-agenda utama dalam kalender SAM dalam tempoh yang amat singkat iaitu 10 bulan. Kami sering diingatkan oleh Presiden bahawa SAM bukan tempat untuk orang yang berkepentingan atau dalam erti kata lainnya - untuk kepentingan diri..Bukan itu amalan kami dalam SAM. Kami tampil secara suka rela tanpa mengharapkan imbuhan. Kami tampil kerana mahu memartabatkan SAM bagi membuktikan kewibawaan yang ada pada penulis-penulis sukan di negara ini. SAM adalah kebanggaan kita dan kita juga yang menentukan kredibilitinya.
Untuk penggal 2010-2012 ini, kami akan meneruskan budaya kerja yang telah kami amalkan 10 bulan lalu untuk terus membawa perubahan kepada SAM dan juga ahli-ahlinya. Bagi kami, kepentingan ahli akan diutamakan tanpa mengira latar belakang.
Oleh itu, sama-samalah kita berjuang untuk menjadikan SAM sebagai sebuah badan disegani dan berwibawa. Pandangan ahli memang kami alu-alukan kerana ia akan membantu kami untuk memperbaiki segala kelemahan yang tidak disedari.
Berbalik kepada mesyuarat agung Ahad lalu. Saya bangga kerana ia berjalan dengan lancar dan kehadiran ahli juga amat membanggakan. Ada sebahagian yang tidak dapat hadir kerana 'terlajak' tidur selepas menyaksikan siaran langsung Piala Dunia antara Jerman dengan Uruguay yang disiarkan secara langsung pada pukul 2.30 pagi hari berkenaan. Begitupun, masih ramai yang datang dan ini membuktikan betapa kuatnya sokongan mereka kepada SAM.Terima kasih sekali lagi kepada semua yang hadir.
Terima kasih juga kepada Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong yang sudi hadir merasmikan mesyuarat tersebut serta Setiausaha OCM, Datuk Sieh Kok Chi, wakil 100Plus, Fauzi Ahmad dan Presiden UKRC, Andrew Gopal yang turut hadir sebagai pemerhati serta penaja BGM tersebut. Terima kasih juga kepada pengerusi mesyuarat, Rosmanizam Abdullah yang terus setia bersama SAM.
Bak kata orang - tiada yang sempurna dalam kehidupan ini dan begitu juga dengan perjalanan mesyuarat tersebut. Pasti ada berlaku cacat-celanya. Namun kecatatan itu bukan berlaku secara sengaja tetapi direka-reka oleh individu yang tidak bertanggungjawab - atau dalam erti kata lainnya - individu yang mempunyai kepentingan diri. Ia bermula dengan isu borang pencalonan. Dia kata - ada borang yang tidak lengkap dan perlu ditolak daripada meneruskan pertandingan. Sebenanrya, isu borang tak lengkap bukan disengajakan. Saya sendiri pun menyedarinya kerana saya berada di pejabat SAM setiap hari untuk memantau sebarang perkembangan menjelang mesyuarat agung kali ini. Pada hari Sabtu pula, saya datang ke pejabat SAM utuk mengemaskinikan segala kekurangan untuk persediaan mesyuarat tersebut dan mendapati segala borang pencalonan sudah tiada. Saya mula syak ada sesuatu yang tidak kena. Namun saya biarkannya kerana saya terpaksa bergegas menghadiri mesyuarat dengan pihak hotel untuk finalised segala-galanya berkenaan persediaan mesyuarat tersebut. Pada sebelah petangnya pula saya terpaksa berjumpa penaja untuk memastikan barang-barang yang diperlukan untuk mesyuarat berkenaan dihantar segera ke pejabat SAM. Saya bergerak sendiri kerana pada masa itu saya memahami rakan-rakan lain sibuk dengan tugas masing-masing di pejabat dan saya tidak mahu mengganggu mereka. Lagipun pada hari tersebut saya memang free dan pergunakan sepenuhnya hari cuti itu untuk menyelesaikan semua perkara berkenaan persiapan mesyuarat tersebut. Yang peliknya, bila pada hari mesyuarat Exco (sebelum BGM SAM) - untuk menyemak segala borang pencalonan, secara tiba-tiba borang yang tak lengkap, telah diisi oleh individu yang sama tanpa pengetahuan calon terbabit, tetapi borang yang satu lagi yang dikatakan tak lengkap, tidak disi dan individu berkenaan berkeras menolaknya. Tetapi mesyuarat Exco membuat keputusan untuk membawanya ke BGM dan menyerahkan kepada ahli membuat keputsan. Ia memang termaktub dalam perlembagaan, dan isu teknikal dengan borang pencalonan juga pernah berlaku dalam mesyuarat sebelum ini. Yang peliknya, jika borang tersebut tidak lengkap, Justice of Peace tidak akan menandatanganinya. Jangan main-main dengan tandatangan Justice of Peace dan Justice of Peace pula tidak akan sewenang-wenangnya menurunkan tandatangan.
Semua ahli yang hadir pada BGM membuat keputusan untuk menerima semua pencalonan. Pemilihan berlangsung lancar dan individu tersebut tewas. Paling mengecewakan ialah individu berkenaan terus mengedarkan surat kepada semua ahli dengan mengutuk SAM sebagai persatuan cap ayam dan sebagainya. Tetapi dia mengakui menjadi ahli SAM sejak ia ditubuhkan. Jika dia ikhlas untuk berjuang memartabatkan SAM, dia tidak akan mengutuk persatuan sendiri sebagai 'cap ayam'. Dia bertanding pula hanya mencari jalan mudah untuk menang - mengambil kesempatan daripada kelemahan orang lain. Adakah individu seperti ini nak kita percayai menerajui persatuan kita yang kini semakin kukuh? Saya melihat individu seperti ini sebagai orang yang tidak ada pegangan serta mahu mempolitikkan SAM. Bekas Perdana Menteri kita dulu, Tun Dr. Mahathir Mohamad melabelkan orang seperti ini sebagai pengkhianat, tidak jujur dan mementingkan diri sendiri. Sedarlah...SAM bukan tempat berpolitik.Saya memang kecewa melihat sikap individu seperti ini yang juga seorang rakan kepada saya cuba mengutamakan kepentingan diri daripada ahli. Saya keliru kerana dia tidak ikhlas dalam persahabatan dan tidak ikhlas dalam memperjuangkan matlamat SAM. Dia lebih cenderung mengutuk SAM daripada sama-sama berjuang memartabatkan SAM. Seharusnya dia menghargai SAM yang telah memilih beliau memegang jawtaan Setiausaha Agung sebelum ini. Kemenangannya untuk jawatan tersebut sebelum ini pun dicapai dengan jalan mudah selepas dia mendapati tidak calon lain bertanding untuk jawatan tersebut. Apa pun biarlah ia berlalu dan apa yang dia tunjukkan kepada semua ahli pada BGM baru-baru ini, kita jadikan pengajaran. Kita tidak mahu SAM dirosakkan individu seperti ini. SAM adalah kebanggaan kita semua. SAM bukan tempat berpolitik. Sama-samalah kita berjuang untuk meletakkan SAM ke satu tahap paling disegani. Keutuhan SAM juga membuktikan kredibilti yang ada pada semua penulis sukan di negara ini kerana SAM mewakili semua penulis sukan.

Tuesday, July 6, 2010

GOLF: MLAO ATTRACTS 120 PLAYERS



 A TOTAL of 120 players, including defending champion and US-based Michelle Koh, will vie for the 27th Malaysian Ladies Amateur Open title when it gets underway at The Mines Resort and Golf Club on August 
3-5, 2010.
The much awaited tournament, MLAO for short, will feature leading golfers from 13 participating countries, namely Australia, China, Hong Kong, Indonesia, Japan, South Korea, Malaysia, New Zealand, Philippines, Singapore, Sri Lanka, Thailand and for the first time, players from South Africa.
One of the best organised ladies’ tournaments in the region, MLAO’s fast-growing reputation was illustrated by the overwhelming response, so much so organisers MALGA had to stop accepting entries three weeks before the official closing date on June 30.
Malaysia will be represented by Michelle Koh, who became the first Malaysian to bag the title since Lim Ai Lian’s four successive wins from 1997 to 2000, after finishing seven strokes ahead of compatriot Chua Tze Jean for a three day total of 207 last year.
Other current top players in the country such as Iman Dato’ Nordin, Aretha Pan-Herng, Diana Tham, Michelle Low, Yong Mei Khuan and Dayanitha K will feature as well.
 
 MALGA has also decided to provide the much needed exposure and encourage youngsters such as 12-year old Kellie Kan, the most promising player at MALGA’s Malaysian Ladies Closed Championship in March, 11-year old Siti Zulaikha Shaari and 14-year old Sarfina Vinota Seretharan to compete in this MLAO.
YAM Tunku Puteri Tunku Dato’ Seri Jawahir  Tuanku Jaafar, President of Malaysian Ladies Golf Association (MALGA), also announced a strategic alliance with host The Mines Resort & Golf Club which will continue to stage MLAO for the next two years.
In announcing founder of Mines Resort City,  Tan Sri Lee Kim Yew as MALGA advisor, YAM Tunku Puteri Jawahir said:  “We are truly honoured that YBhg Tan Sri Lee has officially accepted the appointment of being MALGA’s Advisor and we are proud to form this strategic partnership with The Mines Resort & Golf Club in our bid to develop ladies’ golf to greater heights.”
Also present at the launch were Tan Sri Lee, MALGA Executive Director, Puan Rabe'ahtul Aloya Abbas; Tournament Director, David Parkins; and General Manager The Mines Resort & Golf Club, Zainurin Jaafar.
A delighted Tan Sri Lee said:“With the inclusion of golf as an event in the 2016 Olympic, events such as MLAO are much needed to help create an international competitive arena for players to gain precious skills and knowledge.
“The participation of our golfers in international tournaments and especially the staging of some of these tournaments on our shores is an undeniable fact that we have what it takes to join the ranks of some of the bigger nations in golf.”
Tan Sri Lee however acknowledged that the country needed to make the step up particularly in developing potential homegrown champions.
He added: “To that end, it is also our prerogative to continuously support and offer our assistance where we can to help our golfers achieve their potential and in doing so present Malaysia with another accomplishment”.
MALGA Executive Director, Rabe’ahtul Aloya Abbas who is also doubling up as MLAO Tournament Coordinator, added: “We have managed to raise the bar and now MLAO is recognised as one of the most premier and prestigious ladies amateur open competitions in the region. MALGA has been working hard in building good rapport with various ladies golf association in the region and this explains the reason behind the overwhelming response for this event.”
On the Malaysian team, Rabe’ahtul or fondly known as Raby added:  “We expect our players to perform well and we hope our US-based Michelle Koh as the defending champion will not feel too much pressure in the face of a strong challenge from the likes of Thailand’s Yupaporn Kawinpakorn, a silver medalist in the Laos SEA Games and MLAO champion in 2008.”
Other players to watch include Ines Putri T. Chandra from Indonesia, Melissa Loh from Singapore, Anya Tanpinco of the Philippines and Mimi Ho from Hong Kong.
Raby said: “This will be an exciting tournament to witness”.
(Courtesy of Loose Canon)

Monday, July 5, 2010

QUOTES FOR THE DAY....

"WHEN A PERSON HIDES THINGS WHICH SHE OR HE HAD GONE THRU...BUT DENIED IT NEVER HAPPENED, IS IT CALLED SINCERE'?

Sunday, July 4, 2010

GAME OVER FOR THE ARGENTINES

 GAME over....and Argentina were sent home early from the 2010 World Cup. They were humilated 4-0 by Germany in the quarterfinals yesterday.
Argentina failed to deliver and their so called star - Lionel Messi was way below par. He can't even put his name in the 2010 World Cup scoring record book. Unlike in their previous match, Messi was not given much attention by the Germans. He had more rooms to roam, but again, still can't deliver.
No one believe, Argentina will lost the match with such a big margin by the inexperienced and young German side. It was a shame for coach, Diego Maradona.

 With the defeat, Argentina is the latest big names sent home early after France, Italy, England and Brazil.
Who's next? It could be Germany or Spain...or Netherlands...or Uruguay..
Just watch out but I think, Spain and Netherlands will be the next team out.

Tuesday, June 29, 2010

ITALY THE WORLD 'SHAME-PION'

 (Pix top - Italian fans who stayed loyal behind their national team. - Pixs are courtesy of my friend  (sports fotojourno), Kabosh in Johannesburg)
 
ITALY, the World Cup defending champion displayed their worst ever football pattern at international level. They can't even reached the second round of the 2010 World Cup campaign and to make matters worst, they finished last in Group G comprising of Slovakia, New Zealand and Paraguay.
They can't event tamed Slovakia in their last group match...and lost 2-3. They were sent home with the reputation as the 2010 World Cup  'Shame-Pion'.
 Now, it's time for them to wake up. They don't have deadly striker, lacking of young players and still depending with their ageing stars to carry their hopes in South Africa. This is their worst ever outing at the international scene...but...they have loyal and cute fans cheering them throughout the tourney. I believe, their failure in South Africa served as a very good lesson to the Italian who never trust and dare to give their young players a try in the first squad.

GERMANY SENT ENGLAND PACKING

 GERMANY blasted 4 goals into England's net to ensure them a place in the quarterfinals. They won 4-1 with goals coming from Miroslav Klose, Lukas Podolski dan Thomas Mueller (2 goals) while England replied through Matthew Upson.
I think, the game could turned the other way round if England's Frank Lampard attempt in the first half were not denied by the match official, Jorge Larrionda of Uruguay. Lampard's cracking shot from outside the box hit the cross bar and fell behind the goal line but the linesmen denied it. The decision had spoilt England's momentum despite coming back strongly in the second half. Captain, Steven Gerrard were on target (few times) but their moves were well checked by the goalie. They pressed hard to find an equaliser but still find their opponent a hard nut to crack
Some said, England chances to beat Germany are great if Lampard's attempt was allowed by the referee. Well...I don't think so, because England performance at group stage was alet down. They were lucky to be in the group 16. Past record also showed that England's performance in the World Cup was not convincing enough and Germany deserved to win Sunday's match.

  
(Pix top: Lampard and Rooney pay respect to their fans who keep boosting them throughout the campaign.


Pix below: England fans stand still behind their team.
(PIX COURTESY OF MY FRIEND KABOSH IN JOHANNESBURG)


Sunday, June 27, 2010

Not so bad Korea...

 SOUTH Korean wrapped up their 2010 World Cup campaign in South Africa with a 1-2 defeat to Uruguay in the second round last night.
They were so closed to make it to the last eight with superb display throughout the match, but failed to utilise their chances. They dominated the game. They pressed Uruguay but still find it hard to find the net.
Well...it was something to be proud off as South Korean are among the top 16 teams in the world. It was their best achievement ever in the World Cup held outside their home soil.
Asian hopes now will be carried by Japan - another team from Asia who made the cut into the last 16. Japan shown great promises with cracking display throughout this tournament to brush aside their opponent.


Pix (left) - Cute Korean fans who turned up to boost their players..

Friday, June 18, 2010

2010 WORLD CUP CRAZE...

 

No worry...my favourite team still on track..


 SOUTH Korea is the team that i followed since their debut in the World Cup. To make it simple and clear - it's my favourite team.
They stamped their class in South Africa with a convincing 2-0 win over Greece in their Group B opening match before going down 1-4 to star-studded Argentines in their second game today.
Although lost to the Argentines, South Korea’s World Cup remains on track.
Defender Cha Du Ri, who was dropped for the side that faced the South Americans due to tactical reasons, said that they still rated their chances.
Ahead of their final group game against Nigeria, the Asians have three points from their 2-0 victory against Greece.
 “It was clear to us from the beginning that the final game would be the decisive game therefore the match against Greece was the important one as it ensured that we still had a chance going into the last game.
 “We managed that and now we want to in our last game use our chance to go through,” the German-based player said.
 Cha said that it was not easy playing against a strong team like Argentina. “If you see what kind of strikers they have on the field, it is unbelievable. A three-goal scorer leaves the field and another world class player comes on.
  “However, I think we showed that they do have some problems in the back and we put them under some pressure and with a little bit of luck they can be beaten.”    He said that their game against Nigeria will be like a final for both sides. “I think both teams will start cautiously.
   “Our game is built on counter attacks, try to get the ball in the middle of the park and then fast breaks. The Nigerians are big and tall, but they have problems against smaller, faster players.”    South Korean captain Park Ji Sung said the side was not thinking about goal difference going into their final game. “We are thinking of winning the match.”    He said that although they had conceded two goals in the second half without reply, he felt they had played better after the break.
 “In the first half we could not show our quality but in the second half our players were more confident and we need to build on that.”

Thursday, June 17, 2010

Saingan Cub Prix Semakin Sengit

 
 

NORIZMAN Ismail membuktikan kemenangan di Litar Batu Kawan sebelum ini bukan sekadar nasib apabila meraih gelaran juara buat kali kedua pada Pusingan 4 Kejuaraan Cub Prix Malaysia Petronas AAM di Litar Sepang Utara, Ahad lalu (13 Jun 2010).
Pelumba SCK Honda Racing itu melakukan henjutan terakhir sebaik memasuki laluan lurus menuju ke garisan penamat untuk memintas Md. Zamri Baba (Petronas Sprinta Yamaha AHM) dan Ahmad Fazli Sham (Shell Advance Yamaha Maju) yang berada di hadapannya.
Norizman menamatkan perlumbaan 13 pusingan itu dalam masa 18:28.950s, hanya 0.061 saat di depan Fazli yang mencatat masa 18:29.011s diikuti Zamri di tempat ketiga (18:29.237s).


“Ia adalah perlumbaan paling getir dan sengit dalam sejarah karier perlumbaan saya. Sejak dari mula saingan lagi, cabaran yang diberikan sembilan pelumba di kelompok depan cukup sengit malah saya akui tidak berapa yakin untuk mencapai kemenangan ini.
“Selepas pusingan keempat, saya dapat memahami jentera saya dan ia mempunyai kelebihan di laluan lurus sebaliknya pada saingan di selekoh, ia memberi sedikit masalah buat saya. Dengan itu, saya membuat keputusan untuk memberi kejutan pada saat-saat akhir dan berasa amat gembira kerana berjaya melakukannya.
“Kejayaan ini juga menyuntik semangat dan keyakinan saya memburu podium seterusnya. Mungkin kemenangan di Sepang ini membolehkan saya mengulangi pencapaian hebat musim 2005 lepas,” ujar Norizman mengimbas nostalgia muncul juara Expert musim tersebut.
Kemenangan Norizman di Sepang membolehkan dia memperbaiki ranking keseluruhan apabila kini menduduki tempat kedua dengan 69 mata.
Bekas juara Expert sebanyak dua kali, Fazli masih menerajui kedudukan dengan 76 mata sementara Ahmad Fuad Baharudin (Petronas Sprinta Yamaha AHM) berada di tempat ketiga dengan 59 mata. 
Dalam perebutan anugerah berpasukan, pasukan Petronas Sprinta Yamaha AHM masih mendahului dengan 110 mata diikuti pasukan Shell Advance Yamaha Maju (101 mata) manakala SCK Honda Racing di tempat ketiga (88 mata).
Dalam saingan kelas CP115, pelumba Motul Yamaha YY Pang, Md. Rozaiman Md. Said turut mencapai kemenangan tipis pada aksi perlumbaan akhir untuk memberi kemenangan sulungnya musim ini.
Rozaiman hanya mempunyai kelebihan 0.007 saat di depan pelumba muda, Md. Ramdan Md. Rosli (Petronas Sprinta Yamaha AHM) apabila mencatat masa 15:55.470 saat sementara Ramdan di tempat kedua dengan 15:55.477 saat. Md. Firdaus Musa pula berada di tempat ketiga dengan 15:55.510 saat.
“Ini kemenangan paling bermakna buat saya. Tambahan, sudah terlalu lama saya tidak mengecapi saat-saat manis sebegini. Bagaimanapun, kejayaan ini bukan sesuatu yang mudah. Semua pencabar cukup hebat dan jentera mereka semakin kompetitif.”
Keputusan di Sepang bagaimanapun membolehkan Ramdan memintas rakan sepasukan, Md. Iskandar Raduan untuk menerajui kedudukan keseluruhan hasil pungutan 81 mata diikuti Iskandar (76 mata) dan juara di Sepang, Rozaiman di tempat ketiga (67 mata).
Gandingan Ramdan dan Sharil Izzuwan dari pasukan Petronas Sprinta Yamaha AHM membolehkan pasukan itu menerajui anugerah berpasukan dengan 122 mata diikuti pasukan Petronas Sprinta Yamaha Raceline (102 mata), dan Motul Yamaha YY Pang di tempat ketiga dengan 63 mata.
Dalam saingan kategori Wira, naib juara keseluruhan musim lepas, Mohd. Adib Rosley sekali lagi membuktikan kewibawaannya dalam perlumbaan akhir apabila mengungguli saingan kelas tersebut.
Sekalipun dicabar hebat oleh pelumba muda, Amirul Hafiq Md. Azmi dari awal saingan, Adib tenang untuk melintasi garisan penamat dengan catatan masa 13:26.427 saat.
“Memang saya berazam untuk menang dalam perlumbaan ini. Kemenangan ini membantu menghidupkan peluang untuk saya kembali bersaing dalam senarai kedudukan keseluruhan.
“Begitupun, perancangan pasukan untuk melihat pertarungan antara saya dan Azhar di perlumbaan akhir ini tidak menjadi kenyataan. Namun saya tetap bersyukur, pasukan Motul Yamaha YY Pang berjaya mencatat kemenangan 1-3 di sini,” ujar Adib. 
Kemenangan kedua musim ini membolehkan Adib kembali bersaing dalam perebutan gelaran keseluruhan apabila mengumpul 50 mata dan menduduki tempat kelima selepas pusingan keempat ini. Md Syawalludin Md. Zaki dari pasukan Modenas Forty One Racing masih menerajui kedudukan ketika ini dengan 60 mata diikuti Azhar (57 mata) di tempat kedua dan Md. Fitri Asharf Razali (54 mata) di tempat ketiga.
Perlumbaan seterusnya akan berlangsung di Kuala Terengganu, Terengganu pada  9 dan 10 Julai depan.

Wednesday, June 2, 2010

Hurry...get your copy of 2010 World Cup Magazine (BM Edition)

WORLD Cup 2010 is just around the corner. The magazine highlighting on the event is also in the market now. The latest is Panduan Menuju Afrika Selatan (BM Edition) published by Pelican Publishing. On sale at a very reasonable price. Get your copy today before stock last. I bought it already and it's very informative..Available at all book stores nation wide...

Oh...Ong TK

PRIME Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak  announced a cabinet reshuffle yesterday (Tuesday, June 1).
Former MCA president, Datuk Seri Ong Tee Keat (PIX) who lost to Datuk Seri Dr Chua Soi Lek in the Mac MCA election, was dropped (as predicted by most political observers) but, Deputy Finance Minister, Datuk Chor Chee Heung was promoted to a full minister.
 Chor will be the new Housing and Local Government Minister, replacing Datuk Seri Kong Cho Ha who switched portfolio to Transport Ministry.
 Also dropped from the newly announced squad was Deputy Youth and Sports Minister, Datuk Wee Jeck Seng. (hmmm...maybe he did not performed to expectation - same fate with England's Theo Walcott who was dropped from the squad to South Africa).
Other appointments announced by PM yesterday were Serian MP, Datuk Richard Riot Jaem as Deputy Foreign Minister and Labis MP, Chua Tee Yong, who is Dr Chua's son, as Deputy Agriculture and Agro-based Industry Minister.
Four senators were appointed deputy ministers namely MIC deputy president Datuk G. Palanivel (Plantation Industries and Commodities), MCA vice-president, Datuk Donald Lim Siang Chai (Finance), People's Progressive Party (PPP) vice-president, Datuk Maglin Dennis D'Cruz (Information Communication and Culture) and Gan Ping Shou@Gan Ping Sieu (Youth and Sports).
Those who switched portfolios are Deputy Agriculture and Agro-based minister, Datuk Rohani Abdul Karim  as Deputy Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister; Deputy Home Minister, Jelaing Mersat (Deputy Transport Minister), Deputy Foreign Minister, Datuk Lee Chee Leong (Deputy Home Minister) and Deputy Information Communication and Culture Minister, Senator Heng Seai Kie (Deputy Women, Family and Community Development Minister).
Hope that the reshuffle will bring a more effective goverment to serve the need of the rakyat.

The new look Harimau Malaya

THE new look Harimau Malaya drew 1-1 with Hong Kong in the Asian Cup 2019 qualifier at Hang Jebat Stadium, Melaka on Tuesday night. They al...