Monday, October 25, 2010

KL JUARA BOLA JARING KEBANGSAAN

WILAYAH Persekutuan Kuala Lumpur, yang diperkuat dengan kehadiran tujuh pemain kebangsaan, menumpaskan Selangor 50-39 untuk mempertahankan kejuaraan sekali gus meraih kejuaraan buat kali ke-19 pada Kejohanan Bola Jaring Kebangsaan ke-32 yang berakhir di Stadium Juara Bukit Kiara, Ahad.
Wilayah Persekutuan KL nyata menyerlah dan sukar disaingi, biarpun Selangor cuba mengulangi corak permainan yang membolehkan mereka mengejutkan skuad pilihan Johor pada saingan separuh akhir. 
Penyerang gol Nur Ezzani Mohd Nor dan penjaring gol Nur Ain Omar, kedua-duanya tonggak utama dalam skuad kebangsaan, nyata merupakan srikandi Wilayah Persekutuan KL.
 Wilayah Persekutuan KL bermula baik pada suku pertama dengan mendahului 16-5, sebelum melengkapkan suku kedua, ketiga dan keempat dengan 25-14, 39-23 dan 50-39. 
Nur Ezzani melakukan 13 jaringan manakala pemain muda berusia 18 tahun, Nur Ain, menyumbang 35 jaringan untuk meletakkan Wilayah Persekutuan KL menjulang trofi kejuaraan.
Selangor pula gagal menyaingi lawan mereka apabila penjaring Nurul Husna Akbal Amad nyata hilang tumpuan, sekadar menjaringkan 10 gol manakala pemain penyerang Yati Akhtar Makhtar melakukan 21 jaringan.
Jurulatih Wilayah Persekutuan KL Norizan Rajab nyata gembira dengan kejayaan pasukannya dan berkata para pemain bermain mengikut arahan, dan berjaya menyekat pergerakan pemain Selangor. 
Terdahulu, finalis tahun lepas Johor, meraih kedudukan ketiga selepas menumpaskan Kedah 62-24 pada perlawanan ke-3 dan ke-4.
Penjaring gol kebangsaan Aruna Santhappan menebus kekecewaan gagal beraksi cemerlang semalam dengan mempamerkan permainan lebih bertenaga dan jaringan lebih tepat.
Dalam pada itu, presiden Persatuan Bola Jaring Malaysia Suraya Yaacob, menyatakan rasa puas hati dengan penganjuran kejohanan edisi ke-32 dan berkata, langkah seterusnya ialah mempersiapkan pasukan kebangsaan bagi menghadapi Kejohanan Dunia di Singapura tahun depan.

1 comment:

The new look Harimau Malaya

THE new look Harimau Malaya drew 1-1 with Hong Kong in the Asian Cup 2019 qualifier at Hang Jebat Stadium, Melaka on Tuesday night. They al...